Σύγχρονος εξοπλισμός για το Νοσοκομείο της Ρόδου

Οφθαλμολογικό λέιζερ
Καρδιολογικός υπερηχογράφος
Φορητό ακτινοσκοπικό
Πλήρες αναισθησιολογικό συγκρότημα
Πλήρης εξεταστική μονάδα ΩΡΛ

Η ανάγκη για ένα ισχυρό σύστημα υγείας με σύγχρονα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα νοσοκομεία φάνηκε εντονότερη από ποτέ με το χτύπημα της πανδημίας. Αν και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 είναι ένα Πρόγραμμα με πολύ περιορισμένους πόρους, διαθέτει ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση των υποδομών υγείας. Από τους πόρους αυτούς 3,4 εκ. ευρώ κατευθύνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», προκειμένου να εφοδιαστεί με σύγχρονο εξοπλισμό η μεγαλύτερη υποδομή υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στην ανασκόπηση της χρησιμότητας αυτού του εξοπλισμού, ο κ. Γρηγόριος Ρουμάνης, Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου, επισφραγίζει τα οφέλη, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό.

Μια ιστορία αιώνων

Το Νοσοκομείο έχει μια ιστορία που μάς πηγαίνει πίσω στους αιώνες. Ιδρύθηκε λίγο μετά την άφιξη των Ιωαννιτών Ιπποτών στο νησί, το 1309. Τα 10.000 χρυσά φλουριά που άφησε στη διαθήκη του το 1437 ο Καταλανός μεγάλος Μάγιστρος Antoni Fluvian βοήθησαν να χτιστεί ένα κτίριο που σώζεται μέχρι σήμερα και που ήταν σε θέση να δέχεται ασθενείς από τον 15ο αιώνα. Επί τουρκοκρατίας το κτίριο μετατράπηκε σε στρατώνα και οι εγκαταστάσεις του μεταφέρθηκαν σε νέο διώροφο κτίριο έξω από τη Μεσαιωνική Πόλη. Στον ίδιο χώρο οι Ιταλοί κατακτητές άρχισαν το 1926 την κατασκευή του Νοσοκομείου της Ρόδου "Regina Elena", σε σχέδια του αρχιτέκτονα Carlo Buscaglione. Με την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα το 1948, το Νοσοκομείο περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο. Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του νησιού άρχισε να δημιουργεί μεγάλες ανάγκες σε υποδομές υγείας, που αντιμετωπίστηκαν με εσωτερικές παρεμβάσεις, διαρρυθμίσεις και προσθήκες, με σημαντικότερη την προσθήκη νέας πτέρυγας 120 κλινών το 1986. Προσθήκες, όμως, που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Έτσι, το 1994, θεμελιώθηκε το σημερινό κτίριο, στο οποίο εγκαταστάθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» το 2000, με δυναμικότητα 335 κλινών και πλήρες μονάδων, κλινικών και χειρουργείων. Μια μεγάλη υποδομή υγείας, που εξυπηρετεί όχι μόνο τους Ροδίτες αλλά και μια ευρύτερη μερίδα πληθυσμού. Γι’ αυτό, αν και βρίσκεται σε απομακρυσμένη νησιωτική και παραμεθόρια περιοχή, κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα της χώρας.

Οι ανάγκες

Όταν το Νοσοκομείο Ρόδου εγκαταστάθηκε στο νέο του κτίριο, τον Μάιο του 2000, διέθετε νέο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Μετά από δυο δεκαετίες συνεχoύς λειτουργίας του, όμως, ο εξοπλισμός αυτός -όπως ήταν αναμενόμενο- άρχισε να παρουσιάζει βλάβες που δημιουργούσαν προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων, των κλινικών και των χειρουργείων. Η υποστήριξη από τους αντιπροσώπους των μηχανημάτων ήταν δύσκολη και συχνά ήταν αδύνατο να βρεθούν ανταλλακτικά, ενώ οι συνεχείς επισκευές οδηγούσαν σε ολοένα και πιο αυξημένο κόστος λειτουργίας. Όπως επισήμανε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το υψηλό κόστος επισκευής τους αλλά κυρίως η δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς τα μηχανήματα έμεναν εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έτσι, χρειάστηκε να γίνουν άμεσες ενέργειες για την αντικατάστασή τους.

Εκτός αυτού, τόσο οι εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας όσο και οι αυξημένες απαιτήσεις για υπηρεσίες υγείας επέβαλαν την αντικατάσταση του φθαρμένου και παρωχημένου εξοπλισμού. Ο κ. Ρουμάνης επεσήμανε τα οφέλη του έργου: «ο καινούργιος εξοπλισμός βοηθάει, αφενός εμάς να δίνουμε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, αφετέρου τον πληθυσμό να εξυπηρετείται, να ανακουφίζεται και να εμπιστεύεται το Νοσοκομείο μας». Ήταν επιτακτικό το Νοσοκομείο να λειτουργεί με τις σύγχρονες συνθήκες και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες, ώστε να μη χρειάζεται να μετακινούνται προς την Αθήνα ή την Κρήτη και να υφίστανται πρόσθετη οικονομική και ψυχολογική ταλαιπωρία. Πλέον, προσφέρεται ένα μεγαλύτερο μέρος υπηρεσιών, σε πρίσμα μιας αξιόπιστης και παραγωγικής φροντίδας υγείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Νοσοκομείο Ρόδου εξυπηρετεί τους 125.000 μόνιμους κατοίκους της Ρόδου αλλά και τους κατοίκους των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου. Σε αυτόν τον αριθμό, προστίθεται το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην περιοχή, ο πολύ μεγάλος αριθμός εποχιακών εργαζομένων, αλλά και πάνω από 2.000.000 τουρίστες που δέχεται το νησί σε ετήσια βάση. Αυτό το πληθυσμιακό εύρος μεταφράζεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά περιστατικών. Ο  Διοικητής του Νοσοκομείου μας ενημέρωσε σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία: Το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει ετησίως 45.000 περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, 43.000 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενώ νοσηλεύονται πάνω από 30.000 ασθενείς.

Ο νέος εξοπλισμός

Χάρη στη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του ελληνικού δημοσίου, το Νοσοκομείο Ρόδου αποκτά πλέον σύγχρονο ιατρικό και τεχνικό εξοπλισμό. Η χρηματοδότηση γίνεται με δύο ξεχωριστά έργα.

Το πρώτο από αυτά, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ περιλαμβάνει μηχανήματα 24 διαφορετικών κατηγοριών. Ανάμεσά τους μηχάνημα τεχνητού νεφρού, αναισθησιολογικό μηχάνημα, χειρουργικό οφθαλμολογικό Laser για θεραπεία καταρράκτη, φορητά ακτινοσκοπικά για χειρουργικές επεμβάσεις, υπερηχογράφος, ακοογράφος, ολοκληρωμένο σύστημα για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, πλήρης μονάδα ΩΡΛ για διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις, υπέρηχος μαιευτικής για εφαρμογές μαιευτικής/γυναικολογίας, καρδιοτοκογράφος για μέτρηση εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού και δραστηριότητας μήτρας, τυμπανογράφος, κ. ά. Η ένταξη του έργου έγινε τον Ιούνιο του 2017, η δε προμήθεια του εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διάθεση του νοσοκομείου.

Με το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ, το νοσοκομείο εφοδιάζεται με σύστημα μαγνητικής τομογραφίας, ψηφιακό αγγειογράφο και 2 ψηφιακά ακτινολογικά  συγκροτήματα. Η ένταξη του έργου έγινε τον Μάιο του 2018 και η προμήθεια του εξοπλισμού βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο ανοικτού διαγωνισμού.

Ο εξοπλισμός που αποκτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ ενεργοποιήθηκε άμεσα και είναι σε πλήρη χρήση, έχοντας τοποθετηθεί σε κομβικούς τομείς του Νοσοκομείου, ενώ, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Ρουμάνης, το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση και την βέλτιστη αξιοποίησή του. Συνεπώς, η ανανέωση του εξοπλισμού διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό το έργο της Διοίκησης και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με στόχο να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Στην τρέχουσα πανδημία

Η ανανέωση των υλικών πόρων του Νοσοκομείου, μέσω του σύγχρονου εξοπλισμού που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έγινε για ακόμη έναν λόγο χρήσιμη, δεδομένης της έξαρσης της τρέχουσας πανδημίας του COVID-19. Το Νοσοκομείο έπρεπε να προσαρμοστεί διαχειριστικά και οργανωτικά στη νέα κατάσταση και το προσωπικό να εκπαιδευτεί. Δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή κλινική όπου υπάρχουν θάλαμοι μαγνητικής πίεσης και δύο νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, εξοπλίστηκε με μηχανήματα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα για ταχύτερη διάγνωση. Για παράδειγμα, ένα PCR το οποίο αγοράστηκε από την Περιφέρεια με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση σε μία ώρα, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων αλλά κυρίως μείωση της αγωνίας και για το προσωπικό και για τους ασθενείς.

Στην κατακλείδα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Ρουμάνης εντοπίζει το θετικό αντίκρισμα της ανανέωσης του εξοπλισμού, τόσο επίκαιρο λόγω της δύσκολης στιγμής για την παγκόσμια υγεία, δηλαδή το γεγονός ότι εξασφαλίσθηκαν οι συνθήκες να λειτουργεί το Νοσοκομείο με ασφάλεια και να προσφέρει αξιόπιστες παροχές υγείας: «Το διάστημα αυτό μας διευκόλυνε στο να εκπαιδευτούμε και να προετοιμαστούμε για την καλοκαιρινή σεζόν. Το Νοσοκομείο ετοιμάζεται και για αυτήν την περίοδο, όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους κατοίκους των νησιών μας πράττοντας ό,τι καλύτερο μπορεί, επικαιροποιώντας τα πρωτόκολλα, συνεχίζοντας την εκπαίδευση, αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματά του κι όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία καταρχήν με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία μας συμπαραστέκεται σε καθημερινή βάση -με το υλικό που μας προμηθεύει, είτε είναι μηχανήματα είτε είναι υγειονομικό υλικό- αλλά επίσης και με κατοίκους της περιοχής μας οι οποίοι έσπευσαν πρόθυμα και προσέφεραν οικειοθελώς υπηρεσίες και δωρεές».